Zongoraoktatás

A hitvallásom szerint az elért eredményeket a nálam tanulók maguknak köszönhetik. Egy jó tanár támogatása azonban igen fontos. Személyemre úgy tekintek oktatóként, mint aki megmutatja a helyes irányt és azt, hogyan kell a következő célig megtenni az utat. Ezeket a lépéseket a tanulónak szükséges megtennie, melyek nélkülözhetetlenek a továbbhaladáshoz, a fejlődéshez.

Ezen a területen is érvényes tehát az, hogy időráfordítással lehet csak eredményt elérni. Nincs olyan csodagyerek, aki gyakorlás nélkül is fejlődik. Vannak képességbeli különbségek, de egy bizonyos pontig a gyakorlás, a szorgalom előrébbvaló, mint a tehetség. Ezek a képességbeli különbségek minden egyes személynél eltérőek. Valakinél a jó hallás dominál, valakinél a vizualitás és van, akinél a motorizmus, azaz a mozdulatok, a jó technikai képesség. Általában a 3-ból kettő fejlettebb, míg van egy elmaradottabb. Ritka, ha valaki mind a három képességgel egyforma szinten rendelkezik.

Sajnos sok tehetség kallódik el a gyakorlás hiánya miatt, mivel ők „takarékon” is hozzák a normát. A tanítványaimból a maximumot szeretem kihozni amellett, hogy optimális kihívásnak teszem ki őket. Fontos, hogy a kihívás ne legyen sem túl egyszerű, sem pedig túl nehéz ahhoz, hogy a motiváció fenntartható legyen.

A motiváltság alapvető eleme a zenének, hiszen sokszor a szívünk-lelkünk benne van a zeneművek előadásában. Kell a motiváció ahhoz, hogy gyakoroljunk, kell a gyakorlás ahhoz, hogy sikereket érjünk el és kellenek a sikerek ahhoz, hogy igazán szeressük a zongorázást, a zenét, ami tulajdonképpen a végső cél.

A zenében van valami, ami szavakkal nem megfogalmazható, mégis sokszor szavak által kell körülírni a megfoghatatlant. Ez a szint már művészet. Művész pedig nem csak az, akinek diplomája van róla. Művész az, aki megérti a zeneszerző által írt darabot, s azt a saját lényén és megélésein keresztül tudja úgy interpretálni, hogy a darab eredeti koncepciója nem sérül, mégis egyénit, maradandó értéket alkot.

Mindenki más megközelítést kíván, így óráim teljesen egyénre szabottak. A »tanítványaim zongoránál« menüpontban meg lehet tekinteni, hallgatni olyan felvétel részleteket, amik rendszerint órán, vagy versenyen telefonnal, jobb esetben kis kézi kamerával lettek rögzítve.

Óradíj: 6500 Ft/60perc