Gyakori kérdések

Mennyi ideig tart megtanulni zongorázni?
Attól függ, milyen szinten. Már a zongoratanulás elején is lehet sikereket elérni. Nagyon szép elfoglaltság, ahol a cél maga a folyamat, a fejlődésünk pedig gyakorlásunk velejárója. Több időráfordítással, nagyobb akarattal gyorsabban lehet haladni. Természetes igény, hogy jobbak és jobbak akarunk lenni. Hogy mennyi idő elérni egy bizonyos szintet, nagyban függ attól, hogy kiben milyen készségek, képességek rejlenek, s hogy mik okoznak nehézséget számára, így erre nincs pontos válasz.

Mennyit kell gyakorolni egy nap?
Nincs megkötve. A célkitűzéseinken túl idő és kedv kérdése. Ajánlott napi fél órát leülni, amivel már szépen lehet haladni. Van aki ennél is többet gyakorol, van aki kevesebbet, mert nem tud minden nap időt rászánni. A zongoraórák gyakoriságát ennek megfelelően igazítjuk.

Milyen gyakran érdemes zongora órára járni?
A heti rendszerességel történő találkozás a legeffektívebb. Ettől eltekintve gyakorlásfüggő. Mivel az órák egymásra épülnek, előfordul, akivel 2, vagy akár 3 hetente találkozunk, de van, akivel heti 2 alkalommal is. Ez teljesen egyénre szabott.

Mennyi ideig tart egy zongora óra?
Míg felnőtteknek 60 perces, gyerekeknek főleg 30 perces órákat tartok. Gyerekek esetében heti 2 alkalom ajánlott.

Zongoratanár nélkül is meg lehet tanulni zongorázni? 
Az önszorgalom méltányolandó, az emberi akarat sokszor csodákra képes. Ezek a módszerek azonban nem személyre szabottak, nehezebben haladsz és elkerülhetetlen, hogy rossz technikai beidegződéseid legyenek. Ha hosszútávon gondolkodsz, előbb-utóbb látni fogod korlátaidat és fel fogsz keresni egy tanárt.

Hány éves kortól lehet kisgyereket zongoratanárhoz vinni?
6 éves kortól már fogadok gyerekeket.

Felnőtt korban nagyon késő elkezdeni zongorázni tanulni?
Ez a kérdés mindenkiben felmerül, aki felnőttként adja fejét a hangszertalulásra. Többségében pont e kérdés az oka annak, ha az illető a belső késztetése ellenére mégsem kezd el zongorázni.
Azt hiszem, hogy soha nem késő az álmaidat követni. Ha azt érzed, hogy a zene fontos részévé válhat a életednek, nyugodtan gyere el egy próba órára, ahol látni fogod, szeretnél-e tovább foglalkozni vele, s hogy milyen egy zongoraóra atmoszférája.
Pályafutásom során legidősebb tanítványom 71 éves volt. Ha ezt a kort nem érted még el, várlak. Ha túl vagy a koron, nos, akkor beszéljünk róla :).

Mennyibe kerül egy óra?
Egy óra - 60 perc - 6500 Ft a stúdiómban. A "próba" óra után ha úgy látod, hogy nem fogod folytatni, az óra árának felét kérem csak el.

Be lehet szerezni olyan kottákat, amelyekben a mai pop dalok is benne vannak?
A tanítványaim számára biztosítva vannak a kották. Amennyiben nem elérhető, akkor magam kottázom le. A kotta nehézségét személyre szabom. Ritka esetektől eltekintve a hivatalos kottákban leírtak nem úgy szólnak, mint az eredeti dal, sokszor pedig csak az akkordokat és a fődallamot tartalmazzák. Ez persze nem akadálya annak, hogy bármit eljátsszunk.

Baj, ha nincs otthon zongorám?
Ha csak most ízleled a gondolatát annak, hogy mi lenne, ha elkezdenéd, de még nem tudod eldönteni, hogy akarod-e igazán s emiatt még nem mertél hangszert vásárolni, gyere el, nézzük meg, hogy tetszik-e neked. Ez esetet kivéve egy otthoni hangszer nélkülözhetetlen.

Zongorázni szeretnék tanulni, de soha nem jártam szolfézsra. Nem tudok kottát olvasni stb. Ha zongora magántanárhoz járok, ő is ugyanúgy megtanítja ezeket, mintha szolfézsra járnék?
Alapvetően a szolfézs és a zongoraoktatás két külön tárgy. Mégis, mivel zenét is szerzek, szeretek rávilágítani a zeneművek logikai oldalára is, mert úgy tartom helyesnek, ha több oldalról közelítünk meg egy adott anyagot. Az elmélet és a gyakorlat egyensúlya nagyon fontos szempont az óráimon. Teljesen más, ha az ember érti is azt, amit játszik.
Természetesen minden, ami a zongorázáshoz - kottaolvasás, elmélet, elemzések...stb. - és az éppen aktuális darab eljátszásához szükséges, azok tudásanyagát teljes mértékben átadom.
Ebben a tekintetben többet adok, mint a szolfézs, viszont azon az oldalon kevesebbet, hogy pl. szolmizálni, dallamot hallás után leírni, dalokat énekelni nem fogunk.

Ha nem találtad meg a kérdésedre a választ, keress bizalommal!